1. Peningkatan produktiviti
a. Tahap produktiviti boleh dinyatakan dalam bentuk kos seunit output @ masa bagi menghasilkan @ jumlah gunatenaga bagi menghasilkan seunit output.
b. Bidang inovasi boleh dalam bidang teknologi baru, perubahan prosedur yang boleh menjimatkan tenaga,kos dan masa @ peningkatan penghasilan kerja.
c. criteria penilaian: pengurangkan kos operasi @ penjimatan masa @ peningkatan penghasilan kerja @ peningkatan kepuasan hati pelanggan.
d. Unit Pemodenan Tadbiran Malaysia(MAMPU) bertindak sebagai urusetia Anugerah Inovasi Perkhidmatan Awam.
e. sesbuah institusi akan dilawati oleh Panel Pelawat untuk membuat penilaian.
f. Produktiviti bermaksud menggunakan segala input yang telah diperuntukkan kepadanya dengan maksimum dan cekap
g. Keberkesanan dinilai dengan membandingkan kuantiti output yang sebenar dengan kuantiti matlamat sesebuah jabatan
h. Kualiti ditunjukkan dengan membandingkan output dengan planggan yang menjadi sasaran
i. Proses menukarkan bahan bahan mentah untuk mengeluarkan out dinamakan transformasi.proses transformasi memerlukan pengurusan yang cekap.
j. factor yang mempengaruhi produktiviti: tenaga manusia/system prosedur/struktur organisasi/gaya pengurusan/persekitaran kerja/teknologi/bahan/kelengkapan modal
2. Pengukuran Produkitiviti peringkat organisasi
a. 4 langkah dalam mengukur produktiviti:
- mengenalpasti output utama
- menentukan petunjuk produktiviti
- mengumpul data
-menilai tahap produktiviti
b. Jenis output yang boleh dihasilkan oleh seorang pegawai:
-kertas kerja/laporan/ceramah/penguatkuasaan
3. Panduan mengenai mesyuarat pagi
a. Sejarah- mula diperkenalkan pada rancangan Malaysia pertama semasa perlaksanan Sistem Buku merah tujuan untuk memupuk semangat mengutamakan kepentingan nasional bagi menyelesaikan secara on the spot masalah perlaksanaan terutama pengeluaran lesen dan permit untuk tindakan segera.
b. Agenda mesyuarat pagi: perutusan pengerusi/perlaksanaan program/lain lain hal berkaitan pengurusan dan pentadbiran dasar.
c. Fungsi mesyuarat pagi:mengkaji kedudukan semasa/mengenalpasti masalah/mengambil tindakan tunggakan kerja/menentukan tindakan penyelesaian.
4. Perkhidmatan cemerlang
a.takrifan: perkhidmatan/ penghasilan melebihi daripada keperluan tanggungjawab biasa bagi jawatannya.
5. Piagam Pelanggan
a. Piagam pelanggan ialah satu komitment bertulis jabatan/agensi kerajaan terhadap penyampaian perkhidmatan yang berkualiti,cepat,cekap dan mematuhi kehendak pelanggan
b. Strategi untuk penilaian: cepat = masa….. cekap=kos………memenuhi kehendak pelanggan =kualiti
6. Perkhidmatan kaunter
a.PK merupakan perkhidmatan barisan hadapan pengurusan. Kecekapannya akan memendekkan masa menunggu pelanggan
b. PK mengandungi 3 bhg: bhg hadapan kaunter(pelanggan),bhg kaunter(pegawai khidmat) belakang kaunter(khidmat sokongan)
i. bhg hadapan: papantanda dan tunjukarah yg baik,kaunter pertanyaan(staf berpengalaman,boring/risalah/panduan),tempat menunggu yang selsesa(selesa,tv,bahan bacaan,toilet)
ii. bhg kaunter: mengikut system giliran contoh system nombor.
iii. khidmat sokongan: peranan pengurusan yang mementingkan pelanggan dan staf sokongan yang perlu mematuhi standard prestasi yang ditetapkan.
No comments:
Post a Comment